Spring på löpband med Zwift

Zwift är en digital plattform som erbjuder interaktiva träningsprogram för löpband. Det är en populär träningsapp som används av löpare och cyklister runt om i världen för att förbättra sin kondition och träna på ett roligt och motiverande sätt.

Zwift har virtuella banor och landskap som simulerar olika terränger och miljöer, och ger användarna möjlighet att delta i online-utmaningar och tävlingar mot andra användare. Zwift kan användas på löpband och andra hemmaträningsutrustning och fungerar med olika typer av sensorer för att spåra och mäta träningsprestationer.

Många fördelar att använda Zwift

För det första kan Zwift hjälpa till att göra träningen på löpbandet mer intressant och roligt, vilket kan hjälpa till att motivera dig att träna regelbundet och nå dina träningsmål.

Zwift ger också möjlighet att delta i online-utmaningar och tävlingar mot andra användare, vilket kan vara en bra motivator för att förbättra din kondition och prestera bättre. Var dock försiktig så att inte varje träningspass blir en tävling.

Dessutom kan Zwift hjälpa till att spåra och mäta dina träningsprestationer, så att du kan följa dina framsteg och se hur du utvecklas över tid. Genom att använda Zwift kan du också få tillgång till professionell träning och rådgivning från träningscoacher och andra experter, vilket kan hjälpa dig att nå dina träningsmål på ett säkrare och mer effektivt sätt.

I och med du springer i en virtuell värld kan du bli en del av en community, springa med vänner och på annat sätt få ut det mesta av löpningen. Många upplever att Zwift ger mycket av det som tas ifrån en när man flyttar löpningen från utomhus till löpbandet. Även om inte allt kan ersättas så är det trots allt väldigt uppskattat.

Så fungerar Zwift med löpband

Det finns flera metoder för att kommunicera till Zwift hur snabbt du springer på löpbandet. Detta är ett krav för att din virtuella löpare i Zwift ska röra sig i samma tempo som du springer på löpbandet.

Här är några av lösningarna som du kan använda dig av:

  • Fotpod – En liten dosa du fäster på skon som mäter dina steg och skickar data vidare trådlöst via Bluetooth till din mobil eller surfplatta. Det är ett av de enklare sätten att komma igång med Zwift och en förhållande vis billig lösning.
  • Bandsensor – Du kan fästa en sensor som mäter bandet genom att klistra på några tejpmarkörer på bandet. Varje gång bandet passerar sensorn får den uppgift om hur snabbt du springer just nu. Metoden har visat sig fungera relativt bra och uppskattas av många för att den har någorlunda bra precision.
  • Inbyggt stöd i löpbandet – Det finns idag löpband som säljs som har inbyggt stöd för Zwift och kan kommunicera på egen hand med appen. Detta är den bästa lösningen då löpbandet själv kan skicka information om hastighet och lutning till appen. Det finns även en teoretisk möjlighet för appen att skicka signaler tillbaka till bandet och styra lutningen i förhållande till lutningen i den virtuella världen.

Utrustningen skickar frekvent en signal till appen för Zwift som körs på smartphone, surfplatta eller PC. På så sätt kan Zwift rita upp den virtuella världen och få din karaktär att springa i rätt tempo.

Denna utrustning behöver du

För att komma igång med Zwift behöver du följande utrustning.

  • Smartphone eller Surfplatta – Denna enhet kör Zwift och renderar den virtuella världen som du ska titta på, precis som ett spel.
  • Abonnemang – Du måste ha en pågående prenumeration på Zwift för att kunna använda deras tjänst. Utan det kan du inte logga in i den virtuella världen.
  • Sensor som läser hastighet – Vi gick in närmare på sensorna ovan och flera av lösningarna säljs av Zwift och kostar mellan 500 – 1000 kr. Om du har ett löpband med inbyggt stöd behöver du dock inte betala för detta.
  • Löpband att springa på – Du måste ha ett löpband att springa på vilket kanske är lika självklart som att du behöver träningskläder m.m.

Med utrustningen ovan kan du komma igång och använda Zwift. Det kan krävas lite konfiguration för att få allt i rullning men när det väl är igång berikas dina löppass.

Om du vill ha en större bild så rekommenderas att köpa en TV med inbyggd Chromecast. Då kan du strömma bilden från din smartphone eller surfplatta direkt till TV:n som du såklart monterat med ett smidigt väggstativ framför löpbandet.

Det finns ytterligare förbättringar man kan göra som t.ex. att installera Zwift på en PC med ett dedikerat grafikkort för att få en mer högupplöst bild och bättre grafik samtidigt som allt flyter på. Har du redan en gaming-PC nära kan en sådan lösning göras ganska enkelt. Att köpa en dedikerad PC för detta är dyrt men det finns de som gör det.