Träningsklocka – Bäst i Test

En bra träningsklocka är ett viktigt verktyg för att lyckas bra med träningen idag. De används av allt ifrån motionärer till elitlöpare, triathleter och andra idrottare.

Här nedanför går vi in närmare på vad du bör tänka på när du köper träningsklocka och vi listar även de bästa träningsklockorna baserat på tester och våra expertomdömen.

Garmin Forerunner 255

Garmin Forerunner 255

Garmin Forerunner 255 är den bästa instegsmodellen av pulsklockor.

Här kombineras den senaste tekniken till ett bra pris och är på många sätt det bästa budgetvalet för dig som inte vill göra avkall på bra funktioner.

Räkna med alla funktioner du behöver för löpning, simning, cykling och en mängd andra aktiviteter (inkl. multisport).

Dessutom har Garmin Forerunner 255 stöd för senaste dual band GPS som ger bättre precision vid GPS. Du kan även navigera med inlagda rutter som ger dig information om du är på rätt väg.

Med god batterinivå räcker denna för de allra flesta.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar är flaggskeppsmodellen från Garmin och erbjuder alla funktioner du kan tänkta dig – dock till ett premiumpris.

Bortsett från pris är Garmin Fenix 7 Sapphire Solar den bästa träningsklockan du kan köpa just nu.

Här får du allt som enklare pulsklockor erbjuder men även full navigering med kartor och möjlighet att navigera alternativa rutter. Dessutom ingår pistkartor för dig som alpinåkare och golfkartor för golfare.

Den extrema batterinivån gör träningsklockan till den bästa för dig med extrema behov så som ultralöpning.

Garmin Fenix Sapphire Solar finns i storlekarna 7S, 7 och 7X. Display och batteritid varierar mellan dessa.

Garmin Forerunner 955

Garmin Forerunner 955

Garmin Forerunner 955 är väl påkostad träningsklocka från Garmin som har nästan alla funktioner som återfinns i Fenix 7.

Du får fullt stöd för kartor med navigering och även pistkartor för skidåkning. Du går miste om golfkartorna och får nöja dig med lite sämre batteritid.

Den lägre vikten och lättare designen på Garmin Forerunner 955 gör den till den bästa pulsklockan för dig som tävlar på elitnivå och behöver en klocka för löpning eller triathlon.

Garmin Forerunner 955 är också mycket mer prisvärd jämfört Fenix 7 vilket gör den till ett bra köp för många idrottare.

Fler bra alternativ att köpa

Det finns fler träningsklockor som idag gör ett bra jobb som du kan titta närmare på om du vill. Alternativen ovan är de vi anser är bäst i test från en prisvärd instegsmodell till professionella klockor för idrottare.

Garmin Forerunner 55 – billigt träningsklocka för nybörjare.
Polar Ignite 2 – Enklare träningsklocka från Polar
Coros Pace 2 – Mycket prisvärd träningsklocka
Suunto 5 Peak – Prisvärd träningsklocka

Polar Vantage V2 – Bra pulsklocka men faller lite kort
Polar Grit X Pro – Avancerad pulsklocka från Polar
Coros Vertix 2 – Bra utmanare till Garmins bästa
Suunto 7 – Smartklocka med WearOS by Google
Apple Watch Ultra – Dyr smartklocka med godkända träningsfunktioner

Så väljer du bästa träningsklockan

Träningsklockor har många funktioner, en del viktigare än andra. Vad som i slutändan är avgörande är vilket behov just du har. Är du golfare och vill ha tillgång till bra data för slag och kartor över golfbanor? Då räcker det inte att pulsklockan har en inbyggd pulsmätare.

Här nedanför tittar vi närmare på de funktioner som är viktiga och som skiljer många träningsklockor åt. Det gör det lättare för dig att hitta den bästa pulsklockan för dig.

Display

Displayen på träningsklockor skiljer sig mycket åt mellan modeller.

De traditionella displayerna är enklare i upplösning och färgåtergivning men ger bättre batteritid. Däremot skiljer det också mycket mellan instegsmodeller och dyrare premiumklockor där det sistnämnda har fler pixlar.

En mer högupplöst display rymmer mer information vilket gör att du kan se fler datafält åt gången vilket är väldigt praktiskt i många situationer.

Det finns också träningsklockor med AMOLED-display som är samma typ som sitter i mobiltelefoner. De ger hög upplösning och bra färgåtergivning men det påverkar batteriet negativt. Det har dock kommit ut modeller som hanterar detta bättre även om där fortfarande är skillnader.

Batteri

Batteriet har en påverkan på hur länge du kan hålla igång en aktivitet med ett visst antal funktioner påslagna.

En träningsklocka som riktar sig till ultralöpare eller triathleter som kör Ironman ställer högre krav än för de som endast motionerar.

Men faktum är att bättre batteri också innebär att du laddar mer sällan och en träningsklocka som enkelt klarar av smarta notiser, övervaka sömn och spåra alla veckans träningspass innan det börjar bli dags att ladda förmodligen ändå är uppskattat oavsett nivå.

Det kritiska uppstår såklart när ett event pågår så länge att du som deltagare måste börja stänga av funktioner eller på annat sätta jobba dig runt batteritiden.

Springer du långa ultralopp eller andra tävlingar som pågår ca ett dygn eller längre kan batteriet vara helt avgörande för vad som är bäst i test.

Navigering

Navigering och möjligheten att följa en rutt och se till så du som bärare av träningsklockan håller dig på kursen är en uppskattad funktion av många.

I stadslopp som maraton behöver du sällan hjälp med navigering men i traillopp i skogen eller om du bara vill prova en ny rutt du aldrig sprungit så är detta en uppskattad funktion.

Möjligheten att följa en fördefinierad rutt har letat sig ner till de billigare alternativen vilket är bra. Däremot är kartor och möjligheten att dra nya rutter direkt på klockan en premiumfunktion som endast hittas i dyrare alternativ.

Fördefinierad rutter har även börjat bli populärt för maraton när klocktillverkarna gjort det möjligt att knyta var du springer till rutten. På så sätt blir tempo och hastighet i loppet mer perfekt och påverkas inte av avvikande GPS-data.

Aktivitetsmätning

Aktivitetsmätning finns i nästan alla GPS-klockor idag och spårar hur aktiv du är under dagen.

Antal steg, trappor, din puls och andra faktorer tas i beaktning för att ge dig information om hur din dag varit.

Aktivitetsmätningen använder klockans alla sensorer för att få så mycket information som möjligt. Detta kombineras i sin tur med träningsaktiviteter, sömndata och mycket mer för att ge dig hälsovärden.

Det finns många som har en väldigt aktiv vardags genom jobbet eller fritiden där du inte startar en aktivitet på klockan. Här kan ändå mycket spåras och du får en bättre uppfattning över hur aktiv du är.

Detta kan även vara intressant att spåra över tid och se hur du presterar i snitt per månad över flera år.

Sömn & Hälsa

Sömn och hälsovärden har blivit allt mer populära att spåra. Här skiljer det sig en hel del mellan olika tillverkare som Garmin, Polar, Suunto och Coros.

Genom att spåra när du somnar, när du vaknar och hur din sömn är under natten (Lätt, Djup, REM) så kan träningsklockorna ge dig ett estimat på din dagsform.

Har du haft sömnsvårigheter i flera nätter kan även träningsklockorna påminna dig om att du kanske borde ta det extra lugnt. Det där supertuffa träningspasset ska kanske göras om till ett lugnare?

På samma sätt kan du få feedback att din återhämtning gått bra för du sovit extra bra. Även om information inte är vetenskapligt förankrad i exakt hur din prestanda är just för stunden kan den ge en indikation och som med andra mätvärden kan du lära dig hur de ska tolkas för dig.

Multisport

Multisport innebär att träningsklockan har stöd för aktiviteter och sporter som består av flera grenar eller idrotter.

Triathlon är den främsta multisporten men det förekommer även andra där t.ex. swim-run är en annan vanlig tävlingsgren.

Multisport-aktiviteten gör det möjligt att få split-tider för respektive del och även information om hur långt bytet tog.

Detta är fördelaktigt för att du lättare ska kunna ha en uppfattning om vilket tempo du håller på cykeln i snitt från det att du faktiskt satte dig på sadeln och inte när du lämnade vattnet.

Klockan förstår även att du bytt aktivitet och kan mäta annan data, visa andra datafält m.m.